donderdag 14 maart 2013

Soto Ajam

Soto Ajam.

Ik ben eerst opzoek gegaan naar een 'Moluks' recept voor Soto soep.
Omdat ik natuurlijk voor mijn vriend later een lekkere Soto-soep wil maken, 
zodat hij zich lekker thuis voelt. :)
Okay; Ik geef toe, stiekem ook wel voor mijzelf omdat ik het gewoon lekker vind!
Zo kwam ik op een  Molukse site terecht, waar ik alle ingrediĆ«nten vandaan heb gehaald.
Mijn schoonzus heeft haar recept ook gegeven, met een duidelijke beschrijving.
Zij is half Javaans en zo doende is mijn Soto-Ajam geheel Moluks met een vleugje Javaans.
Ik had een vriendin als coach vanavond, die alles herhaaldelijk kon oplezen en daarnaast de tijd kon bijhouden. 
Aangezien ik nog een 'beginner' ben in de keuken, is dat zeker een aanrader!
Na eigen zeggen; vond ik dat het goed gelukt was en de smaak was prima.
Misschien mocht de smaak wel iets scherper maar dat zal zich uitwijzen,
 als een kenner de soto-ajam zal proeven.
Je kan natuurlijk tijdens het bereiden van het gerecht altijd zelf wat aanpassingen doen.


Ingredienten:

2 grote Kippenpoten
2 Personen Rijs
200 gram Mihoen
125 gram Tauge
1 kleine Spitskool
2 Aardappelen
3 Gekookte Eieren.
3 Uien
3 Teentjes Knoflook
7 Blokjes Maggi
Stukje verse Laos (Duimgrootte)
1 Tl Turmeric
2 El Zout
2 Tl Sereh gemalen
2 Eetlepels Koriander gemalen
8 korrels Piment korrels
2a3 Daon Salam blaadjes

(schuingedrukt is bovenop het molukse recept!)

Stap 1:

Voorbereiden gebakken uitjes voor op de 'Soto- Ajam'.
Uien in halve ringen snijden.
Bakken in Olie (maakt niet uit wat voor) tot een goud bruine kleur.

Stap 2:

1.5 Liter Water in een pan.
Stop gelijk ook de kruiden met de Kip in de pan. 
> 2 Daon Salam blaadjes, Sereh, zout en breng het geheel aan de kook.
Na 10 minuten kunnen de knoflook, de laos, koriander en de tumeric eraan toegevoegd worden.
Laat dit zeker een halfuur doorkoken.

Stap 3:

Snijd de aardappelen in gewenste stukken met- of zonder schil.
En breng deze aan de kook.

Stap 4:

Vergeet de rijst niet klaar te maken!
Zelf heb ik een rijstenkoker, ideaal hoeft het niet in de gaten te houden.
Door een TIP gebruik ik Pandan rijst omdat deze iets zachter is.
En inderdaad Super lekker!

Stap 5:

De Kip kan er na 40 minuten eruit worden gehaald, 
en snijd het vlees van het bot af in grove of kleine stukjes.
Daarna kan de kip weer terug in de pan en nog even door sudderen.

Stap 6:

Maak de Mihoen klaar.
Kook water in de waterkoker, en stop de Mihoen in een schaal.
Laat de Mihoen ongeveer 2a3 minuten trekken in kokend water.
Dan met koud water afkoelen zodat deze niet plakt.

Stap 7:

Snijd de Spitskool door tweeen, en snijd het in smalle reepjes.
Zelf heb ik het iets te breed gesneden, stoorde mij er niet aan bij het gerecht.

Stap 8:

Garneer je bord naar eigen keus.
Zet eerst rijst op een bord, daarbovenop mihoen, dan aardappel en spitskool eromheen en Tauge.
Schep daar bovenop de Kippenboillon met kip.
Stroot daar overheen de zelf gemaakte gebakken uitjes.





Eetsmakelijk / Selamat Makan

2 opmerkingen:

  1. hallo,

    er zijn zoveel varianten en waarom? er is niet echt een kookboek waar dit recept in sta, maar zoveel zout en boullion
    met veel zout en versterkers er in?!! maar dat is misschien belanda kitchen ;-) maar misschien wel lekker.

    mvg jogja cook

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Moluks met een vleugje Javaans?
    Die twee culturen gaan niet samen dat zie je ook aan je soep

    BeantwoordenVerwijderen