Smoor Daging (Smoor van rundvlees)
Vandaag heb ik mij gewaagd om voor het eerst smoor (stoofgerecht) te maken.
Dit is een vaak voorkomend gerecht bij schoonmoeders.
En elke keer weer zit ik lekker te smullen van het gestoofde vlees.
Je kan dit op denk ik wel duizenden manieren klaar maken.
En ieder heeft weer zijn eigen gewoonten om smoor voor te bereiden.
Ik heb twee recepten gevonden, bij de De Happy Chief Cook en bij Tante Lenny.
Met hulp van deze twee recepten heb ik mijn smoor gemaakt.
Dank aan de happy chief en tante lenny, ik heb weer iemand gelukkig kunnen maken.
De volgende keer zal ik de kante klare 'Semoor Djawa' klaar maken vanuit de toko.
Ben benieuwd welke nou lekkerder zal zijn!?
Naast de smoor heb ik broccoli en snijbonen gestoomd in een stoompan.
Zelf ben ik hier een voorstander van omdat je zo op deze manier de mineralen en vitamine behoud van de groente en daarnaast ook de kleur.
Doordat ik gember eigenlijk niet zo goed ken als ingrediƫnt ben ik mij er even in gaan verdiepen.
Zo kwam ik er achter dat het zeker wel ergens goed voor is.
En blijkt Gember heel goed te zijn voor de maag, milt en darmen en voor meer alledaagse kwalen.
Ik kwam er achter dat je met verse gember ook zelf thee kan maken.
Veel van jullie zullen dit natuurlijk allang weten ; Nou ik niet!
Ik ben gelijk verse Gember thee gaan maken ;
heel simpel; beetje water koken, duim grote gember schillen en raspen,
halve citroen uitknijpen en overige stukken erbij doen en lekker even door koken..
Als je een slok neemt en het brand een beetje in de mond,
kun je het een beetje verdunnen met kokend water. ;)
TIP:
Rasp je gember in plaats van het fijn te hakken.
De gember krijgt een andere structuur en de smaken trekken beter in je gerecht.
Recepten:
500 Gram Rundvlees
1 Ui
2 Knoflookteentjes
2 Schijfjes Djahe ( Gember )
2a3 Stukjes Foelie (nootmuskaat)
1 El Olie
Mespunt zwarte peper
1 Kruidnagel
1 stukje Gula Djawa
1 Tl Citroen
4 El Ketjap
1 Tl gemalen kruidnagel
|
Smaak kun je ophalen met een beetje vetsin, maar ja, daar is niet iedereen fan van!?
BeantwoordenVerwijderenEn van die vetsin kan je niet veel gebruiken een mespuntje als het nodig moest zijn ;)
BeantwoordenVerwijderenSommige gerechten willen gewoon niet in een paar keer echt goed lukken,Het heeft heel lang geduurd voor ik tevreden was met bepaalde gerechten omdat ze thuis bij moeders toch altijd veel een veel beter smaakte.
Dus niet opgeven want oefening baart kunst zullen we maar zeggen :)
Veel cu6
Ron
Ik houd zeker vol :)
BeantwoordenVerwijderenVind het heel leuk om te doen, en gewoon super lekker! Hihi