zondag 31 maart 2013

Kuping Gajah, de voorbereiding.

De voorbereiding van ; Kuping Gajah.

Het zijn gefrituurde, knapperige Molukse koekjes in de vorm van een olifanten oor.
Kuping = Oor
Gajah = Olifant
Om dit te kunnen maken, heb ik te danken aan --> SmulWeb!

Opeens had ik een gigantische drang om 'Molukse Koekjes' te willen maken.
Druk op zoek gegaan naar het juiste recept wat ik makkelijk kon uitvoeren.
Even naar de winkel, om nog een paar ingredienten in te kopen.
Ik dacht dat doe ik wel even, ingrediënten bij elkaar en kneden maar !!
Begin heb ik geklopt met de mixer, tot dat het dik genoeg was om te gaan kneden.
Na een lange tijd kneden wou ik beginnen met uitrollen, 
maar dat lukte niet vanwege dat het gelijk weer in elkaar kromp. 
Ik had even advies gevraagd bij mijn schoonouders, 
toen kreeg ik te horen dat ik het lucht uit het deeg moet slaan. 
UHmm Okay..!? 
Ik heb mijn vriend er maar even bij gehaald, 
en die heeft letterlijk met het deeg lopen gooien in een pan. 
Dat was een leuke bezigheid met z'n tweeën. :)

Deze koekjes worden normaal gesproken voor kerst gemaakt of een ander speciale gelegenheid.
Of deze waren vroeger alleen bij oma thuis te vinden.
Ik had als reden dat we hier thuis goed gezelschap hadden, 
en dit een leuk bezigheid zal zijn.

Ik heb hier alvast de voorbereiding van het overheerlijke koekje.
En snel zal ik het resultaat natuurlijk op mijn Blog zetten.

Ik heb de hoeveelheden gehalveerd, omdat het mij erg veel leek.

Ingrediënten:
12 eieren
4 EL Cacaopoeder
300 GRAM Suiker
1500 GRAM Bloem
4 Zakjes vanille suiker
3 EL Kaneel
Olie om te frituren
 

Stap 1:
Voeg de volgende ingredienten bij elkaar in een kom;
- Eieren
- Suiker
- Vanillesuiker
En mix dit met de mixer, tot dat het een glad beslag is.

Stap 2:
Voeg dan de bloem erbij en kneed het goed door tot dat het een goede deeg word wat niet meer plakt.
Je kneed dit niet zo maar eventjes, en heb hier een hoop geduld en kracht voor nodig. :)
Hieronder word het deeg met volle kracht in de pan meerdere malen gegooid.
Dit om het lucht er goed uit het deeg te halen.
 

Stap 3:
Verdeel het stuk deeg in tweeen.
Voeg aan 1 deel de cacao en het kaneel toe.
En kneed nogmaals goed door tot dat het een geheel in het deeg is gemengd.
Belangrijk is dat het lucht er goed uit gekneden word.
Zodat je het goed kan uitrollen.

Stap 4:
Rol het lichte en donkere deeg geheel uit, van ongeveer 3 tot 4 mm dik.

Stap 5:
Maak het donkere of lichte deeg een beetje vochtig met je vingers of een kwastje.
En leg de twee delen op elkaar.
Rol nu het deeg heel strak op, en wikkel het in een folie.

Stap 5:
Wikkel het in een folie, en leg het een uur in de koelkast.
Je kunt het ook invriezen, en een paar dagen later eruit halen.
Zo schijnt het dat je dan beter dunne plakjes kunt snijden.
Zelf heb ik het in de vriezer gedaan, en zal het maandag 1 April eruit halen.
Dan heeft het 3 dagen erin gelegen en zal dan merken of het inderdaad zo is.

 Dit word dus vervolgd als ik het ga bakken/ frituren in olie.
Dus nog even wachten op het resultaat!! :)

14 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een leuke site! Mijn vriend is ook Moluks en nu ben ik ook begonnen met Indonesisch koken thuis. Ik zoek dan recepten op internet op die mijn schoonmoeder voor ons heeft gemaakt. En zo probeer ik ze te evenaren. Maar nu ben ik niet zo een held in de keuken helaas. Laatst had ik maiskoekjes gemaakt met een recept op internet en mijn eigen versie daarvan gemaakt. Toen ik vertelde tegen mijn schoonmoeder dat er kaas en melk in moest keek ze me toch raar aan! Ze snapte er niks van en zei dat ze het me snel zou leren. Nu wilde ik olifantenoren maken omdat oma ze laatst had gemaakt bij een verjaardag. Ik klikte op een beetje rond en kwam op jouw site. Wat handig al die recepten! Aangezien jij ze ook laat testen door de pro's is het voor mij een stuk makkelijker om ze te maken en niet voor schut te staan voor mijn schoonfamilie haha!
    Ga zo door! Groetjes Loran

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hey Loran! Bedankt voor je reactie. Super leuk dat je op mijn site terecht kwam. Het staat even stil vanwege de studie. Ik blijf wel beetje bij beetje proberen en post ik op instagram! 😋

      Verwijderen
    2. En blijven oefenen, je krijgt er vanzelf handigheid in. Iedereen maakt alle recepten anders of een eigen draai eraan. ;)

      Verwijderen
  3. Haiii,, ik ga ze zelf oook maken, maar in hoeveel graden olie moet je ze frituren weet je dat toevallig?..xx

    BeantwoordenVerwijderen
  4. leuke site, kom zeker weer om het hoekje kijken hier!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leuke site maar schrijf alleen Moluks of alleen Indonesisch. Daarnaast is de kuping gadjah een van oorsprong Chinees gerecht!! Ik ben Moluks en wil niet elke keer in 1 zin staan met Indonesisch. Het is OF Moluks OF Indonesisch....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik wil niet lullig doen, maar moluks of Indonesisch is het zelfde. De molukken hoort nog steeds bij Indonesië

      Verwijderen
    2. Sorry, Moluks en Indonesisch zijn niet hetzelfde!! Het zijn 2 verschillende culturen.

      Verwijderen
  6. Ik zou de deeglap in een vierkant uit rollen....dan heb je weinig afval

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben een TROTSE Indisch meisje en zou óók NIET met n Molukse vergeleken willen worden!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Indisch of moluks als het eten maar ENAK is jatochh 😊

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een Molukker wil ook niet vergeleken worden met een indische!!!!

      Verwijderen