maandag 18 maart 2013

Smoor Daging

Smoor Daging  (Smoor van rundvlees)


Vandaag heb ik mij gewaagd om voor het eerst smoor (stoofgerecht) te maken. 
Dit is een vaak voorkomend gerecht bij schoonmoeders. 
En elke keer weer zit ik lekker te smullen van het gestoofde vlees. 
Je kan dit op denk ik wel duizenden manieren klaar maken. 
En ieder heeft weer zijn eigen gewoonten om smoor voor te bereiden. 
Ik heb twee recepten gevonden, bij de De Happy Chief Cook en bij Tante Lenny
Met hulp van deze twee recepten heb ik mijn smoor gemaakt.
Dank aan de happy chief en tante lenny, ik heb weer iemand gelukkig kunnen maken.
De volgende keer zal ik de kante klare 'Semoor Djawa' klaar maken vanuit de toko.
Ben benieuwd welke nou lekkerder zal zijn!?

Naast de smoor heb ik broccoli en snijbonen gestoomd in een stoompan.
Zelf ben ik hier een voorstander van omdat je zo op deze manier de mineralen en vitamine behoud van de groente en daarnaast ook de kleur.

Doordat ik gember eigenlijk niet zo goed ken als ingrediĆ«nt ben ik mij er even in gaan verdiepen.
 Zo kwam ik er achter dat het zeker wel ergens goed voor is. 
En blijkt Gember heel goed te zijn voor de maag, milt en darmen en voor meer alledaagse kwalen.
Ik kwam er achter dat je met verse gember ook zelf thee kan maken. 
Veel van jullie zullen dit natuurlijk allang weten ; Nou ik niet!
 Ik ben gelijk verse Gember thee gaan maken ; 
heel simpel; beetje water koken, duim grote gember schillen en raspen, 
halve citroen uitknijpen en overige stukken erbij doen en lekker even door koken..
Als je een slok neemt en het brand een beetje in de mond, 
kun je het een beetje verdunnen met kokend water. ;)

TIP:
Rasp je gember in plaats van het fijn te hakken. 
De gember krijgt een andere structuur en de smaken trekken beter in je gerecht.


 Recepten:

500 Gram Rundvlees
1 Ui
2 Knoflookteentjes
2 Schijfjes Djahe ( Gember )
2a3 Stukjes Foelie (nootmuskaat)
1 El Olie
Mespunt zwarte peper
1 Kruidnagel
1 stukje Gula Djawa
1 Tl Citroen
4 El Ketjap 
1 Tl  gemalen kruidnagel

1.) Snijd het vlees in kleine stukjes, en stop het in een kom.
2.) Voeg zout en peper toe.
3.) Snijd de uitjes in kleine stukjes.
4.) Pers 3 teentjes knoflook.
5.) Voeg de ketjap toe, en citroen.
6.) Rasp de gember en voeg het erbij met de andere kruiden.
7.) Pak een braadpan en maak het heet met cocos olie 2 El.
8.) Doe als eerste de Gula Djawa in de pan en laat het smelten.
9.) Daarna heb ik het gemarineerde vlees erbij gedaan.
10.) En als laatste de Foelie toegevoegd.
11.) Voeg voldoende water toe, voor het sudderen.
11.) +- 3uur laten sudderen op laag vuur.

             
(als ik hierboven kijk, ziet het HIER er nog goed uit!)

Ik ging al snel proeven, en viel me op dat het nog nergens naar smaakten.
Dus had gelijk wat extra Gula Djawa en ketjap toegevoegd.
Nooit moeten doen, want het vlees is daardoor erg donker geworden!
Of het kan komen dat ik niet steeds voldoende water toegevoegd heb?!
Mijn vriend kwam met een slimme opmerking ; hoe langer het suddert, hoe meer smaak.
AHAaa..! Nou het heeft uiteindelijk 3uur gesudderd, en smaakten  eigenlijk best lekker.
Oefening baart kunst!

Misschien heeft een ervaren 'Smoor' maker een advies voor mij!? :)



3 opmerkingen:

  1. Smaak kun je ophalen met een beetje vetsin, maar ja, daar is niet iedereen fan van!?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En van die vetsin kan je niet veel gebruiken een mespuntje als het nodig moest zijn ;)
    Sommige gerechten willen gewoon niet in een paar keer echt goed lukken,Het heeft heel lang geduurd voor ik tevreden was met bepaalde gerechten omdat ze thuis bij moeders toch altijd veel een veel beter smaakte.
    Dus niet opgeven want oefening baart kunst zullen we maar zeggen :)

    Veel cu6
    Ron

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik houd zeker vol :)
    Vind het heel leuk om te doen, en gewoon super lekker! Hihi

    BeantwoordenVerwijderen