Belanda-Kitchen

dinsdag 6 augustus 2013

Papeda

Familiedag; Papeda

"De Molukse keuken", wordt in de familie welbewust in stand gehouden. Het meest sprekende voorbeeld is wel de traditionele Molukse papeda, een glazige sagopap die behoort te worden geslurpt. Deze heeft een min of meer symbolische functie gekregen: "Je bent geen Molukker, als je geen papeda kunt eten." 
Dit word dan ook ieder jaar weer opnieuw gedaan op de familiedag.



Ik heb mijn 'doop' vorig jaar gehad en moet zeggen het smaakt niet verkeerd.













SluuuuuuuuuuuRrrrrPpp...... :)


!

Selamat Makan!











 




Gepost door Unknown op 03:25 1 opmerking:
Dit e-mailen Dit bloggen!Delen via XDelen op FacebookDelen op Pinterest

zaterdag 27 juli 2013

Lemper

Lemper Ajam en Daging.


Mijn volgende uitdaging heb ik kunnen waar maken!
Oh, wat was het weer goed gelukt en lekker!!!
Natuurlijk kon ik dit niet zonder mijn kookmaatje Djassah, Thx Girl!
Alles bereiden geen probleem zo gepiept met zo hier en daar geregeld te proeven.
Maar het rollen van die lemper, wat een werk zeg..!
Gelukkig had Djassah nog een hele mooie sushi roller apparaat, 
je kunt er btw van alles mee rollen.
Bij ongeveer 30stuks was ik er wel een beetje klaar mee zeg maar.
Zonder dit apparaat had ik dit zeker niet gekund. 
Waar je deze kan kopen weet ik niet precies,
via internet zeker wel te vinden.
Hier een leuk filmpje van youtube, hoe het precies werkt.
PERFECT ROLL.


Ik heb het recept gebruikt wederom van Roys Recepten.
Het enige wat ik zelf heb toegevoegd is zout, 
dat vond ik zelf nog ontbreken.
Ieder zo zijn eigen smaak, je kunt er altijd je eigen creatie van maken natuurlijk.
Ik ga het dit keer niet uitwerken hoe ik het heb gedaan omdat ik zijn recept exact heb uitgewerkt.
Wel heb ik het klaarmaken van ketan (plakrijst) iets op een andere wijze klaargemaakt.
Helaas moest ik de ketan na de eerste keer klaarmaken weggooien!
Was aangebrand ging even sneller dan ik dacht; KNAK.
Zal het maar opbiechten, thuis gebruik ik een rijstkoker en dan gaat het allemaal vanzelf.
Ik bedoel ermee te zeggen; 
rijst erin, water toevoegen vingerdikte en aan klikken en hoeft er niet meer naar om te kijken.

Zo had ik het uitgevoerd, en zeker een aanrader om zo te maken als je geen ervaring in hebt;
500gram kleefrijst en 80gram santen (cocos blokjes) en 8dl (800ml) water.
1.) Eerst het water koken samen met de kleefrijst.
2.) Als het kookt, voeg mesuntje zout en de santen toe.
3.) Roer voorzichtig alles om. en laat de rijst ongeveer 10minuten gaar worden.
HOUD HET GOED IN DE GATEN!
4.) Vervolgens voeg je de kleefrijst in een stoompan en laat het 15a20min stomen.


XOXO
Gepost door Unknown op 10:51 2 opmerkingen:
Dit e-mailen Dit bloggen!Delen via XDelen op FacebookDelen op Pinterest
Labels: Lemper

woensdag 3 juli 2013

Vegetables

Vegetables :) Mmmm...


Even een tussendoortje op mijn bloq, niet Moluks/Indische, niet Hollands maar gewoon mezelf :)). Had eigenlijk nergens trek in, voor mijn vriend het gerecht van gister maar voor geschoteld ;). Zodat ik zelf iets lichts kon eten.  Als ik in mijn nachtdienst zit heb ik helemaal geen zin in zware gerechten zoals pasta/aardappelen/rijst/vlees. Dus ik heb mijn groenten maar bij elkaar geraapt! Lekker gesauteerd in olie met zout en knoflook. En gedresd met geraspte geitenkaas. Yummie!!

Wat ligt er nou op dat bord?
- Asperges
- Wortels
- Aubergine 
- Lenteui
- Champignons

Het is zeker het proberen waard! Eerst pan goed heet laten worden met olie en zout en knoflook. Daarna pas alle groenten in de pan. En sauteren maar!

Smakelijk
Gepost door Unknown op 21:22 Geen opmerkingen:
Dit e-mailen Dit bloggen!Delen via XDelen op FacebookDelen op Pinterest
Labels: Vegetables

dinsdag 2 juli 2013

Bami met Smoor

Bami met smoor

Mmmmmm......en Kroepoek selfmade!

Ze zeggen liefde gaat door de maag van een man.
Nou ik kan jullie vertellen 'That is!'
Mijn man komt gouw thuis als Bami weer het menu is van de dag. :)

Je kan Bami zo maken als je zelf wilt.
Alle groenten die jij lekker vind.
Ik noem mijn bami vanzelfsprekend Belanda-Bami,
omdat ik steeds meer groenten erbij ga voegen.

Dit keer viel het mee:
- boemboe van schoonmoeder.
- ketchap zoet.
- prei
- lenteuit
- zoete paprika.

Wat maakt deze bami toch zo lekker?
Dat is toch de boemboe van schoonmoeders.
Wel kun je er zelf ook van alles toevoegen kwa kruiden wat je lekker vind.
Zoals Laos of gember, knoflook ect...
En voor de smoor, ben ik niet echt creatief geweest nogmaals.
Heb weer het recept gebruikt waarvan ik het inhoud voor de bapao broodjes heb gebruikt. :)
Ik heb weer heerlijk gegeten...

Selamat makan!
Gepost door Unknown op 12:55 Geen opmerkingen:
Dit e-mailen Dit bloggen!Delen via XDelen op FacebookDelen op Pinterest
Labels: Bami met smoor

dinsdag 25 juni 2013

Garnalen Salade

Garnalen Salade Belanda! :)

Even tussendoor:


Ken je dat, geen zin in koken en ook nog niks in huis hebben (of toch wel?!)
En eigenlijk ook nergens trek in hebben, en dan ook nog geen rekening met iemand hoeven te houden.
Als ik alleen thuis ben, eet ik echt alles.
En ben dan meestal ook wel creatief, geen druk of 'HIJ of ZIJ' het wel lekker vind?!
tja die druk zal altijd wel blijven, om voor een ander te moeten koken.
Wel begin ik het steeds leuker te vinden om te koken en al helemaal als je die gene ziet SMULLEN!
Wat kon ik nog vinden in huis?
- mini garnalen (diepvries)
- broccoli
- spinazie
- eieren
- ui
- knoflook
- cashewnootjes 
- gottage cheese
- naturel slasaus
- Oja veldsla

Of ik wist dat dit zal smaken?! NOPE!
Ik zal jullie alvast verklappen, dat het super lekker was!! :)) 

Eerst had ik de veldsla gemengd met gottage cheese en slasaus en cashewnootjes.
Ondertussen ben ik begonnen met de broccoli te wokken
samen met een uitje en knoflook in een beetje olie.
De garnalen had ik even apart gebakken met zout en peper, even later toegevoegd bij de rest.
Als laatste heb ik de spinazie erbij gedaan en heel eventjes voorzichtig mee gebakken.
 Uiteindelijk alles bij elkaar gedaan,
nog even alles door elkaar mengen en afgemaakt met een gekookt eitje.

Eetsmakelijk!


Gepost door Unknown op 11:03 1 opmerking:
Dit e-mailen Dit bloggen!Delen via XDelen op FacebookDelen op Pinterest
Labels: Garnalen salade

zondag 16 juni 2013

Coming soon Lemper


CoMinG SOON!!
LEMPER.

Lemper Ayam
Deze foto is niet zelf genomen maar van Samakita.nl


Hij lijkt mij weer een uitdaging om het zo mooi en natuurlijk lekker mogelijk te maken.
Er waren meer dan genoeg recepten te vinden op internet!
Het Lemper recept dat ik heb gekozen is van Janneke's recepten, eigenlijk van Djamy Latuheru. ;)

Waarom, deze?!
Misschien omdat in dit recept heel veel soorten kruiden zit, wat mij aantrok? :P
En het lijkt mij leuk om dit recept op te frissen en meer uit te breiden in mijn Bloq.
Nog even nadenken of ik het ga klaarmaken met Kip of Gehakt?

tot snel!

Gepost door Unknown op 19:14 Geen opmerkingen:
Dit e-mailen Dit bloggen!Delen via XDelen op FacebookDelen op Pinterest
Labels: Coomin Soon Lemper

vrijdag 14 juni 2013

Daging Smoor ( Gestoofd rundvlees )

Daging Smoor,
met een salade van spinazie met cashew noten en cottage cheese en als dressing een naturelle slasaus.


Vandaag heb ik een heerlijke gestoofde rundervlees klaargemaakt,
die ik al eerder had gebruikt bij mijn vulling broodje bapao.
Kijk daar even naar, mijn eerste uitdaging en beleving waar ik wel een beetje trots op ben.
Daarnaast een simpele maar frisse Salade van spinazie klaar gemaakt van Okokorecepten.
Alleen heb ik de feta vervangen door cottage cheese, leek mij toch even wat frisser.

 


Gepost door Unknown op 11:18 Geen opmerkingen:
Dit e-mailen Dit bloggen!Delen via XDelen op FacebookDelen op Pinterest
Labels: Daging smoor ( gestoofd rundervlees )

donderdag 13 juni 2013

Spekkoek

Spekkoek



Kon het niet laten om het gelijk nog een keer te proberen! :) Ik kan zeggen er zit zeker vooruitgang in. Ja ik weet het moet met donker eindigen.. Dan zag hij er nog mooier uit! Maar ik zat wel weer krap met de hoeveelheden van Lonny. Dus volgende keer meer beslag maken en hij word nog mooier! De smaak was naar mijn mening TOP! Hij moet nog even geproefd worden door een prof. :) Maar dat moet goed komen, tenslotte voor de tweede keer!!!

Dit keer had ik licht bruine bastard  suiker gebruikt. En een springvorm kleiner van 22cm. Elke laag was ongeveer 2 min en 50sec onder de gril. :)) en de springvorm hoog in de oven geplaatst!

Nog eens de Ingredienten onder elkaar --> KLIK HIER!!!

Ook dit keer heb ik het niet alleen gedaan. Dit is natuurlijk ook gelukt met dank aan mijn schoonzus Djassah.

Dankje wel!! XOXO

P.s; het is super lekker met kaneelijs! ;)
Gepost door Unknown op 08:07 2 opmerkingen:
Dit e-mailen Dit bloggen!Delen via XDelen op FacebookDelen op Pinterest
Labels: Spekkoek

maandag 10 juni 2013

Spekkoek mislukt

Spekkoek, Mislukt super Balen!
Volgende poging komt zeker snel. ;)
Eigenlijk wou ik dit niet op mijn bloq plaatsen, want schaamde mij wel een beetje. hihi Maar niet alles kan perfect zijn! En daar is een bloq tenslotte voor, niet?! Dus hier beneden toch mijn plat uitgeslagen van 12 lagen spekkoek. Mijn vriend heeft een poging gedaan om te proeven, helaas! :p


Ik zal toch even vertellen welke stappen ik had gedaan. De ingrediënten heb ik al eerder laten zien. Dus dat zal ik niet nogmaals herhalen. Wat trouwens grappig was, ik kwam nog velen YouTube filmpjes tegen waarbij ze een poging deden tot het maken van spekkoek. En waarbij het velen ook niet was gelukt, duss ben niet de enige! Ik ben er nog niet helemaal uit. Maar heb elke stap gefotografeerd dus wie weet komen jullie er achter? ;)) Wat ik wel weet is dat ik de verkeerde suiker had gebruikt. Ik had hiervoor donker bruine bastard suiker gebruikt, maar dit moest licht bruine zijn. Het smaakte overigens ook echt niet lekker, of ik op boter zat te kouwen en met een overheersende kruiden erdoor. Mmmm...

Stap 1:
Split de eidooiers en eigeel.


Stap 2:
Meng de boter en suiker tot een smeuïg massa min 10min!


Stap 3:
Voeg een voor een de eidooiers toe. En blijf met een spatel mengen.


Stap 4:
Zeef de meel en voeg het erbij en blijf goed roeren.


Stap 5:
Mix het eigeel tot een dik en wit romig stevig beslag.


Stap 6:
Voeg het witte massa eigeel bij de rest, en blijf het goed roeren.


Stap 7:
Voeg 1/3 deel van het mengsel in een ander kom. En doe in het minste deel alle  4 de kruiden.



Stap 8:
De deeg vorm in boteren, en laag voor laag smeren. Volgens Lonny begin je met de lichte kleur. Waarom? Geen idee, misschien kan iemand van jullie mij dat vertellen? De eerste laag doe je met oven, en vanaf de tweede laag op gril. Elke laag +- 3a4minuten.



Het houd je even bezig, en geeft lekker een rommel in de keuken. Je moet het even door hebben. Ik denk zelf dat ik niet voldoende gemixt heb. Dit moet je eigenlijk doen als je meerdere maakt voor speciale gelegenheden. Ook hiermee oefening baart kunst! En zal zeker blijven oefenen.. Hihi
Gepost door Unknown op 11:40 1 opmerking:
Dit e-mailen Dit bloggen!Delen via XDelen op FacebookDelen op Pinterest
Labels: Spekkoek mislukt

zondag 9 juni 2013

Avondje eten

Avondje gegeten bij Henk en Quita.


Ik kon het niet laten om dit even te delen met jullie .. :)
- saté
- ikan atjar
- kip
- tahu petis
- terong
Heb heerlijk gegeten, bedankt Quit&Henk! Er komt een dag dat ik dit kan serveren als er vrienden of Fam. komen eten. :) 

Selamat Makan

Gepost door Unknown op 10:23 Geen opmerkingen:
Dit e-mailen Dit bloggen!Delen via XDelen op FacebookDelen op Pinterest

donderdag 6 juni 2013

Lasagna

Yesterday was Lasagna Day! 

Zomaar een post...
Dag in dag uit bedenken wat je gaat eten?! Argh! Voor mij soms een enorme last, voor jullie ook? Het zou leuk zijn om een Bloq in elkaar te maken over; wat eten we vandaag? Zodat iedereen daarop kan posten en ideeën aan elkaar over kan brengen. Zodat ik daar niet meer over hoef na te denken?? Hoe meer ik kook lijkt het wel dat ik steeds meer bewuster keuzes probeer te maken in voeding. Vooral de afwisseling, maar ook over de kruiden en groenten. En de variëteiten veel of weinig koolhydraten, vetten, ect ect... Nou vandaag koolhydraat RIJK!! :)


Uitje
Courgette 
Champignons
Maïs
Plakjes Tomaat voor er bovenop
En lekker geraspte kaas naar keuze 

Eetsmakelijk!
Gepost door Unknown op 04:38 2 opmerkingen:
Dit e-mailen Dit bloggen!Delen via XDelen op FacebookDelen op Pinterest
Labels: Lasagna

dinsdag 4 juni 2013

Wat eten we vandaag?

Wat hebben we gegeten, de afgelopen 3dagen?!

  
Natuurlijk betekent het niet; als ik niks post, ook niets uitvoer. :) Ik surf me helemaal suf op internet, om te bedenken wat ik kan gaan maken.. En het belangrijkst; waar ik trek in heb! Hihi Nou uiteindelijk zijn het de afgelopen dagen geen internet recepten geworden. 

Vanwege het heerlijke weer zondag, kon ik het niet laten om een Vlaams frietje te halen in Amsterdam-west op de Fannius Scholtenstraat. Er was namelijk weer een Sunday Market in de Westerpark, maar waren net te laat om nog lekkere hapjes daar te kunnen benuttigen. En het is zeker een aanrader om daar een frietje te scoren! 

Gister kwam een vriendin eten, eigenlijk was het een idee om te gaan Bbq'en in het park. Uhm tja daar was het weer niet voor duss. Het werd dus op dag twee: Bakkeljauw met sperziebonen en rijst, kroepoek en kon het niet laten en sambal goreng! Ik had diepvries Bakkeljauw gekocht bij de toko. Dit is dus zoute vis, wat ik eerst 15minuten moest koken. Daarna even laten uitlekken en dan bakken maar. Eerst even een uitje met knoflook fruiten, en dan de Bakkeljauw erbij. Deze kun je dan uit elkaar trekken in kleine sliertjes. Als laatste voeg je lekker een fijn gesneden tomaatje erbij. Ik had het niet in huis, dus heb tomatenpuree gebruikt. Daarnaast heb ik lekker mijn sperzieboontjes gewokt met een uitje en ook tomatenpuree. Rijst in de rijstenkoker , ideaal moet ik zeggen! En ook dat kon ik niet laten, om lekker kroepoek te bakken. 

Okay, ik moet hierbij wel wat vertellen eigenlijk. Ik dacht dus dat ik Kabeljauw had gekocht, en had een heerlijk recept in me hoofd wat ik al eerder had gemaakt van Roysrecepten. Toen ik dus wou beginnen met koken; trof ik Bakkeljauw aan! Ik dacht; wat moet ik hier nou weer mee? Gelukkig was mijn vriendin al bij mij thuis die kwam eten. Zij is wel meer gericht op de Surinaamse keuken. Zodoende kwam ik op dit gerecht, waar zij mij dus mee heeft geholpen. :) Bedankt Kim! 

En dan komen we op vandaag. Na werk weer langs de winkel. Wat moet ik nou weer gaan maken op deze mooie dag?! Stiekem heb ik dus al dagen hutspot thuis liggen. Iedereen verklaart me voor gek met dit mooie weer. Ik heb er al zoveel dagen zin in, lekker spekjes! Maar Okay; ook ik dacht dat kunnen we vandaag echt niet gaan eten. Ik vond het tijd voor een Salada ala Ayam ala Irene. 

Ingrediënten :
- 1 rode uitje
- kip in blokjes
- touge
- gourget
- champignons
- komkommer
- mini tomaatjes
- cashewnootjes
- gemengde sla
- boemboe voor de kip, kan eigenlijk van alles zijn wat je lekker vind!

Deze combo schutte ik zo even uit mijn mouw. :) Eigenlijk wel een beetje standaard, ik weet het. Maar ik deel het toch even met jullie. Eigenlijk is het ook gewoon lekker met rijst of couscous. Maar daar had in vandaag gewoon even geen zin in! Ik had dus even een uitje gefruit, kip erbij, boemboe erbij, taugé en in stukjes gesneden gourget erbij en door fruiten maar... Oja en de champignons niet vergeten. Ondertussen de sla in een kom samen met de halve gesneden komkommer en roma tomaatjes en mengen met een beetje olijf olie. Gooi alles bij elkaar en je heb een heerlijke Salada Ala Irene! Eetsmakelijk!
Gepost door Unknown op 12:22 Geen opmerkingen:
Dit e-mailen Dit bloggen!Delen via XDelen op FacebookDelen op Pinterest
Labels: Wat eten we vandaag?

donderdag 30 mei 2013

Goed doel



Steun Oma Au:


Een stukje geschiedenis wat niet in de boeken staat, maar erg aangrijpend is.
Wat naar mijn idee zeker een plekje in de boeken moet krijgen.
Daarom vind ik het zo mooi wat Oma Au allemaal doet.
Haar hart zal altijd daar zijn, net als velen om haar heen.

Ik heb toestemming gevraagd of ik dit stukje mag delen op mijn Bloq.
Het verhaal trok mij aan, 
omdat ik ondanks alle negatieve toch veel liefde en warmte voel.
Ik wil toch een manier vinden om een bijdrage 
te leveren aan dit mooie verhaal.

Ook hebben zij een eigen catering bedrijf opgericht: www.maluku.nl
Hier worden ook zo af en toe recepten op weg gegeven.
Ideaal voor belanda's die leren koken! :) Zoals Ik dus.. Haha

Verhaal van Oma Au;
Het is geschreven door Schrijfster; Vilan van de Loo en gepubliceerd in het blad Perspectief van de Protestants Christelijke Ouderen Bond.

In november is ze weer terug op de Molukken, op het eiland Haruku, in haar geboortedorp Hulaliu. Daar gaat oma Au kijken hoe de renovatie van 'haar' kerk vordert. Deze kleine vrouw van 84 jaar is de grootste sponsor. In haar eentje bracht ze duizenden en duizenden euro's bij elkaar zodat er in Hulaliu gebouwd kon worden. 
Hoe? Door loempia's te bakken en te verkopen. 

Onderschat dat niet. De kerk stuurde een bedankbrief voor de ontvangen tweeëntwintigduizend euro's. Dat zijn heel wat loempia's geweest en er komen er nog meer aan. Oma: “Als de kerk mij nodig heeft, zal ik helpen”. Een ander deel van de loempia-opbrengsten gaat naar het oude familiehuis, waar ze op 19 augustus 1928 werd geboren. Dat huis laat ze ook opknappen. Oma Au gelooft in familie, in mensen die voor elkaar zorgen en vooral in die Ene. “Zonder God kan ik niet leven zoals ik nu doe,” weet ze. 

Officieel heet tante Au Augustina Noija-Laisina, al noemen de meesten haar tante of oma. Noija, dat is de achternaam van Petu, haar in 2003 overleden echtgenoot. 
Zeven kinderen hadden ze samen, een is er niet meer. Kleinkinderen, achterkleinkinderen, de familie groeit en groeit, tot tevredenheid van oma Au. 
Ze draagt altijd kain kebaja, dat hoort nu eenmaal bij haar. 
Oma Au is vriendelijk, maar op een strenge liefdevolle manier. Voor flauwe praatjes heeft ze geen tijd. Elke dag telt slechts 24 uur en die zijn snel om als je het druk hebt, en dat heeft ze. 

De zorg voor haar grote familie natuurlijk (er is altijd wel een kind of kleinkind dat raad nodig heeft), en daarbij heeft ze haar werk van bakken, koken, wokken. Haar keuken staat tjokvol grote pannen. 
Ze verkoopt traditionele snacks en hapjes, en kondigt sommige acties aan op haar eigen Facebookpagina. Oma Au is ouderwets en modern tegelijk. 

Ze vertelt een anekdote: “Ik stond in Albert Heijn en de kerk van Hulaliu belt me op mijn gsm, ze hadden geld nodig. Dus ik zeg, ja, ik help.” Dat komt steeds terug: kerk en helpen. Een zoon die op vrijdagavond belde en vroeg of ze op zondag voor de kerk loempia's wilde verkopen. “Ik zeg, nou, ik zal kijken. Dus op zaterdag maak ik 600 loempia's, op zondag neem ik een grote wadjang mee en ik bak ter plekke de loempia's, voor één euro per stuk. De mensen aten warm. Binnen anderhalf uur was alles verkocht.” 

Oma Au lacht even bij de herinnering aan de zoon die zo kort van te voren belde. Maar daarna kijkt ze ernstig en zegt met nadruk: “Als de kracht niet van God zou komen, dan kon ik dat niet doen. Echt waar. Aan God vraag ik om kracht, gezondheid en om zegen, omdat ik dit wil doen voor de kerk of voor de mensen in mijn dorp.”

Meel
Net als veel andere Molukkers kwam het echtpaar Noija in 1951 naar Nederland. Het zou een tijdelijk verblijf zijn van zes maanden, had de regering beloofd. Petu Noija was bij het KNIL (Koninklijk Nederlands-Indische Leger), dus als militair gehoorzaamde hij. En waar Petu ging, daar ging zijn vrouw. Dat was al zo geweest sinds hun huwelijk in '47. Petu Noija werd steeds overgeplaatst en zij volgde hem. Dat was niet altijd gemakkelijk, vertelt ze, want in 1947.... “Mijn man zit dan in de oorlog. Ik moet hem nareizen van Padang naar Makassar, op een boot, een kleine boot was dat, propvol vrouwen van militairen.” De golven worden hoger en de vrouwen zijn bang. “Maar het moet toch?” zegt oma Au. “Wij van de Molukken, als er iets gebeurt, dan gaan wij bidden. Niet mopperen. Alleen bidden, hardop, iedereen. Wat wij voelen, dat zeggen wij aan God.” 

Dat iedereen behouden bleef, spreekt voor haar vanzelf. Zo heeft ze meer verhalen.

Bij haar aankomst in Zeeland is oma Au een jonge vrouw van 23 jaar met twee kinderen. 
De KNIL-mannen worden ontslagen. Ze mogen werken, maar moeten van hun loon zestig procent afdragen aan de regering. Petu vindt werk als kraandrijver-machinist, maar nadat hij een Nederlandse jongen heeft ingewerkt, wordt hij ontslagen. Daarna komt hij bij een boer op het land, maar zijn loon is laag. Twee keer per jaar krijgen ze van de regering kledingbonnen: voor de winter, voor de zomer. 

Het is te weinig voor een groeiend gezin. 
Aan eten komen ze ook tekort. “Van de mensen kregen wij oud brood, maar dat konden de kinderen niet eten. Dus ik zeg tegen mijn oudste zoon, ga naar de winkel en vraag om een kilo meel. Mama zal morgen betalen.” Van het meel bakt ze een brood, dat ze aan de buurvrouw verkoopt. Dan kan ze haar schuld aflossen, goed brood kopen en nieuw meel. Het gaat langzaam. De taal leert ze zichzelf, net als Petu, die met een woordenboek naar de ouderavonden op school gaat. 
Petu voelt zich verraden door Nederland, het land dat hij zo trouw diende. Hij heeft heimwee naar de Molukken, zijn hart doet pijn. 

Oma Au: “Als ik denk aan ons leven in Zeeland, voel ik de tranen.” Na Zeeland komt het gezin in Vaassen, bij Deventer. Hier gaat het langzaam beter. Tot op de dag van vandaag is de familieband hecht. Na de kerkdienst verzamelt iedereen zich bij oma. Eten en praten, over het leven, en over de dienst. 

Heimwee 
Na dertig lange Nederlandse jaren, gaat het gezin in 1978 voor de eerste keer terug naar de Molukken. Veel staat er nog, maar veel is ook achteruit gegaan. Eigenlijk wil oma Au blijven, maar haar man zegt: “Doe jij dat maar. De kinderen zijn in Nederland, die moeten naar school en werk vinden”. Dat werd het keerpunt. Ondanks zijn heimwee en de pijn die hartklachten zou veroorzaken, wees Petu de weg aan. Sindsdien zijn ze bijna elke twee jaar teruggegaan naar Hulaliu. De laatste jaren ging oma Au alleen. Dat wil zeggen, in het gezelschap van steeds andere kinderen en kleinkinderen, aan wie ze de familieverhalen vertelt. Het familiehuis laat ze opknappen.


Rusten
De kinderen zijn volwassen, ze zijn allemaal goed terecht gekomen. Oma Au heeft haar kleindochter Marleen geleerd hoe ze moet koken en dat gaat goed: Marleen heeft dankzij haar grootmoeder het cateringbedrijf “Maë Pamana” opgericht. De familierecepten zijn dus in veilige handen. Daarmee is een nieuwe fase in haar leven aangebroken. 
Maar is ze niet moe? “Soms. Dan ga ik naar bed maar dan om drie uur, half vier, slaap ik niet meer. Dan zit ik op bed en lees de bijbel. As ik wil bidden, stel ik aan God mijn vraag en dan druk ik op de bijbel voordat ik hem opensla. Want dan weet ik zeker, dit is het antwoord van God.” Gaat ze dan overdag rusten? Geen sprake van. “Ik zeg tegen mijn kinderen en kleinkinderen, nu leef ik eerst voor God. Voor Gods werk en pas daarna voor ons. Voor deze kerk hier in de Seringenhof maakte ik loempia's. Drie zaterdagen, en voor de kerk had ik achtduizend euro. Daarna ben ik thuis en ik bid, ik vraag: 'God, geef mij kracht en gezondheid, ik wil geld zoeken voor mijn kerk in mijn dorp.' Ja, en dan ga ik loempia's maken.” En oma Au kijkt of het allemaal vanzelf spreekt.




Oma Au heeft zich bewezen, het is nu aan ons...
Spread The Word.

Gepost door Unknown op 13:20 2 opmerkingen:
Dit e-mailen Dit bloggen!Delen via XDelen op FacebookDelen op Pinterest
Labels: Goed doel

Voorbereiding: Spekkoek

                                                     
Kookboek van Lonny: Spekkoek.
                                     
Vandaag ga ik dan eerst mijn inkopen indoen, 
zodat ik zaterdag gelijk kan beginnen!
Natuurlijk kan ik het recept niet uit me hoofd, 
en gebruik ik het kookboek van; Lonny Gerungan.
Ik kwam op dit boek via een vriendin, die mij dit boek dus aanraadde.
 En toevallig laatst overheerlijk zelfgemaakte spekkoek gegeten van schoonmoeders.
Tijdens het proeve kwam er al gelijk een grote bubbel boven me hoofd 
met de gedachten;
Dit wil ik ook maken!?
                          
Ingrediënten:
7 eieren
 250 gram boter
 200 gram lichtbruine basterdsuiker
 50 gram bloem
 1 theelepel zout
 1 theelepel vanillemerg
 8 theelepel kaneel
 4 theelepels kardemom
 3 theelepels anijspoeder
 2 theelepels nootmuskaat 
 2 theelepels kruidnagelpoeder
50 gram boter, om te bestrijken

Benodigdheden:
 Een vierkante vorm van 20x20 cm


Het schijnt even wat tijd in beslag te nemen voor het maken van spekkoek.
Maar ik heb het er voor over, 
want als het goed lukt heb ik een fantastisch idee!
 Ik wil namelijk geld inzamelen voor een goed doel! 
Hier wil ik later op terug komen, want het is nog maar een idee!
Ik heb al iets op het oog die ik graag zou willen helpen, 
maar moet het eerst even voor mij zelf organiseren. 
Het lijkt me leuk om op de markt te gaan staan. 
En daarmee mijn inzameling te doen, 
door allerlei zelfgemaakte Indonesische zoete/hartige hapjes te verkopen. 
 Ik heb de eerste stap al gezet, door mij aan te melden op de :
Sunday Market in de Westerpark in Amsterdam.
 Het lijkt mij gewoon super leuk en het zal mij goed doen 
om andere te kunnen helpen.
 Misschien is het een idee om online via mijn Bloq, 
bestellingen te kunnen opnemen??
 Zo tijdens het typen komen allerlei ideeën in me op, 
waar ik helemaal enthousiast door word.
Ben bijna geneigd om naar de 'oriëntal' te rezen en allerlei inkopen te doen! :)
 Okay, we gaan eerst maar even oefenen!


          
  


Gepost door Unknown op 03:48 4 opmerkingen:
Dit e-mailen Dit bloggen!Delen via XDelen op FacebookDelen op Pinterest
Labels: Voorbereiding: spekkoek

vrijdag 24 mei 2013

Spekkoek

CoMinG Soon!

SPEKKOEK

Jaja ik ga het dan eindelijk uitproberen samen met mijn schoonzus.
Natuurlijk zal ik het uigebreid fotograferen en plaatsen op mijn Blog.
Dus houd het in de gaten! :)
Gepost door Unknown op 20:58 Geen opmerkingen:
Dit e-mailen Dit bloggen!Delen via XDelen op FacebookDelen op Pinterest

zondag 21 april 2013

Ikan Djahe

Ikan Djahe met zoetzure komkommer en Sambal Goreng.

Gister weer lekker een recept gepakt van Roy's recepten.
Het heeft weer gesmaakt en dat zal ik zeker vaker gaan maken.

Sambal Goreng van schoonmoeders, wat ik wel dagelijks kan eten!
En de Zoetzure komkommer, 
heb ik alleen witte balsamico azijn, suiker, en een rode ui gebruikt.
Even laten intrekken en klariekees!
Ik heb diepvries kabeljauwfilets gebruikt en in stukjes gesneden en gefrituurd.



Gepost door Unknown op 02:26 Geen opmerkingen:
Dit e-mailen Dit bloggen!Delen via XDelen op FacebookDelen op Pinterest
Labels: Ikan djahe

woensdag 3 april 2013

Bring It On !?

Alweer over de 1.000 bezoekers binnen één maand tijd !!
Blijf vooral mijn Blog delen met iedereen.
Heb jij een leuk recept dat je heb gemaakt of nog wilt maken?
Maak er foto's van en werk het op je eigen manier uit.
Misschien wil jij het delen op mijn Blog?
Het hoeft niet persee Indonesische te zijn! :)

Let me know..

Gepost door Unknown op 03:00 Geen opmerkingen:
Dit e-mailen Dit bloggen!Delen via XDelen op FacebookDelen op Pinterest
Labels: Bezoekers

dinsdag 2 april 2013

Kuping Gajah

Kuping Gajah


Dusss...zo horen ze er NIET uit te zien.
Dit was een over gebleven restje waar ik ook een rol van gemaakt had.
Ik dacht eerst deze even proberen en dan pas mijn goede rollen aansnijden! ;)
Het is niet zo even te maken, dat bleek al snel!
Het klopt dat het deeg rol beter kan snijden als het in de vriezer gelegen heeft.
Maar je moet wel een hele scherpe mes hebben om flinter dunne plakjes te kunnen snijden.
Het was al snel duidelijk, dat ik dat dus niet in huis heb.
Snel ga ik bij schoonmoeders langs om mijn rol te snijden met een snijmachine!
Zo kan ik goede flinter dunne plakjes snijden en ook beter frituren.
Ze smaakten overigens heerlijk natuurlijk, alleen waren ze iets de dik.. :)
Tot snel, en zal de foto's erop plaatsen als ik ze weer gemaakt heb.
Gepost door Unknown op 11:27 Geen opmerkingen:
Dit e-mailen Dit bloggen!Delen via XDelen op FacebookDelen op Pinterest
Labels: Kuping Gajah

zondag 31 maart 2013

Kuping Gajah, de voorbereiding.

De voorbereiding van ; Kuping Gajah.

Het zijn gefrituurde, knapperige Molukse koekjes in de vorm van een olifanten oor.
Kuping = Oor
Gajah = Olifant
Om dit te kunnen maken, heb ik te danken aan --> SmulWeb!

Opeens had ik een gigantische drang om 'Molukse Koekjes' te willen maken.
Druk op zoek gegaan naar het juiste recept wat ik makkelijk kon uitvoeren.
Even naar de winkel, om nog een paar ingredienten in te kopen.
Ik dacht dat doe ik wel even, ingrediënten bij elkaar en kneden maar !!
Begin heb ik geklopt met de mixer, tot dat het dik genoeg was om te gaan kneden.
Na een lange tijd kneden wou ik beginnen met uitrollen, 
maar dat lukte niet vanwege dat het gelijk weer in elkaar kromp. 
Ik had even advies gevraagd bij mijn schoonouders, 
toen kreeg ik te horen dat ik het lucht uit het deeg moet slaan. 
UHmm Okay..!? 
Ik heb mijn vriend er maar even bij gehaald, 
en die heeft letterlijk met het deeg lopen gooien in een pan. 
Dat was een leuke bezigheid met z'n tweeën. :)

Deze koekjes worden normaal gesproken voor kerst gemaakt of een ander speciale gelegenheid.
Of deze waren vroeger alleen bij oma thuis te vinden.
Ik had als reden dat we hier thuis goed gezelschap hadden, 
en dit een leuk bezigheid zal zijn.

Ik heb hier alvast de voorbereiding van het overheerlijke koekje.
En snel zal ik het resultaat natuurlijk op mijn Blog zetten.

Ik heb de hoeveelheden gehalveerd, omdat het mij erg veel leek.

Ingrediënten:
12 eieren
4 EL Cacaopoeder
300 GRAM Suiker
1500 GRAM Bloem
4 Zakjes vanille suiker
3 EL Kaneel
Olie om te frituren
 

Stap 1:
Voeg de volgende ingredienten bij elkaar in een kom;
- Eieren
- Suiker
- Vanillesuiker
En mix dit met de mixer, tot dat het een glad beslag is.

Stap 2:
Voeg dan de bloem erbij en kneed het goed door tot dat het een goede deeg word wat niet meer plakt.
Je kneed dit niet zo maar eventjes, en heb hier een hoop geduld en kracht voor nodig. :)
 
Hieronder word het deeg met volle kracht in de pan meerdere malen gegooid.
Dit om het lucht er goed uit het deeg te halen.
 

Stap 3:
Verdeel het stuk deeg in tweeen.
Voeg aan 1 deel de cacao en het kaneel toe.
En kneed nogmaals goed door tot dat het een geheel in het deeg is gemengd.
Belangrijk is dat het lucht er goed uit gekneden word.
Zodat je het goed kan uitrollen.

Stap 4:
Rol het lichte en donkere deeg geheel uit, van ongeveer 3 tot 4 mm dik.

Stap 5:
Maak het donkere of lichte deeg een beetje vochtig met je vingers of een kwastje.
En leg de twee delen op elkaar.
Rol nu het deeg heel strak op, en wikkel het in een folie.

Stap 5:
Wikkel het in een folie, en leg het een uur in de koelkast.
Je kunt het ook invriezen, en een paar dagen later eruit halen.
Zo schijnt het dat je dan beter dunne plakjes kunt snijden.
Zelf heb ik het in de vriezer gedaan, en zal het maandag 1 April eruit halen.
Dan heeft het 3 dagen erin gelegen en zal dan merken of het inderdaad zo is.

 Dit word dus vervolgd als ik het ga bakken/ frituren in olie.
Dus nog even wachten op het resultaat!! :)

Gepost door Unknown op 11:24 15 opmerkingen:
Dit e-mailen Dit bloggen!Delen via XDelen op FacebookDelen op Pinterest
Labels: de voorbereiding., Kuping Gajah

donderdag 21 maart 2013

Soepje Ayam

Soepje Ayam

Vandaag even een lekker soepje gemaakt, 
omdat ik niet zo lekker ben. :(
Dit keer geen rijst en aardappel erbij gedaan, 
omdat ik dit keer ging voor een lichte soep.
Ik heb de Ingrediënten gepakt van de Soto-soep Ayam.
Alleen dan een beetje een variant van mijn schoonzus.
 
Ingredienten:
2 Kippenbouten
Water na eigen hoeveelheid
7 Maggi blokjes
6 Knoflook teentjes
6 Pimentkorrels
Duim grote Laos
2a3 Selamblaadjes
Spitskool
Soatomix
2 Uitjes > voor de gebakken ui.
(Tauge, maar dit had ik helaas niet in huis!)



Gepost door Unknown op 10:52 1 opmerking:
Dit e-mailen Dit bloggen!Delen via XDelen op FacebookDelen op Pinterest
Labels: Soepje Ayam
Nieuwere posts Oudere posts Homepage
Mobiele versie tonen
Abonneren op: Posts (Atom)
Topblogs met recepten

Follow Me

:

Bring it on!?
Mijn interesse in Indonesische/ Moluks eten is begonnen toen ik kennis maakten met de familie van mijn lieve vriend. Alles was bijna nieuw voor mij en wou alles natuurlijk proeven.. Ik raakten opgegeven moment toch wel nieuwschierig, hoe je de lekkere gerechten en bijgerechten moest maken. En aangezien ik nog niet zo een held ben in de keuken, houd ik een eigen kook dagboek bij.

Iedereen kan met mij mee doen en misschien wil jij JOUW recept met kookkunsten naar voren brengen?! Mail mij en ik post jou 'beleving' op mijn blog!! Meld je aan op mijn bloq en misschien lijd dit wel naar iets leuks!! :)

Blogarchief

  • ▼  2013 (31)
    • ▼  augustus (1)
      • Papeda
    • ►  juli (3)
      • Lemper
      • Vegetables
      • Bami met Smoor
    • ►  juni (8)
      • Garnalen Salade
      • Coming soon Lemper
      • Daging Smoor ( Gestoofd rundvlees )
      • Spekkoek
      • Spekkoek mislukt
      • Avondje eten
      • Lasagna
      • Wat eten we vandaag?
    • ►  mei (3)
      • Goed doel
      • Voorbereiding: Spekkoek
      • Spekkoek
    • ►  april (3)
      • Ikan Djahe
      • Bring It On !? Alweer over de 1.000 bezoekers bi...
      • Kuping Gajah
    • ►  maart (13)
      • Kuping Gajah, de voorbereiding.
      • Soepje Ayam

Zoeken in deze blog

Leuke blogs!

  • LINDEVROUWSWEB
  • ANNA LINDEMAN amsterdam
  • GewoonTaart
  • DoorEten

Translate

Volgers

Belanda-Kitchen. Thema Supercool. Mogelijk gemaakt door Blogger.