Belanda-Kitchen

dinsdag 6 augustus 2013

Papeda

Familiedag; Papeda

"De Molukse keuken", wordt in de familie welbewust in stand gehouden. Het meest sprekende voorbeeld is wel de traditionele Molukse papeda, een glazige sagopap die behoort te worden geslurpt. Deze heeft een min of meer symbolische functie gekregen: "Je bent geen Molukker, als je geen papeda kunt eten." 
Dit word dan ook ieder jaar weer opnieuw gedaan op de familiedag.



Ik heb mijn 'doop' vorig jaar gehad en moet zeggen het smaakt niet verkeerd.













SluuuuuuuuuuuRrrrrPpp...... :)


!

Selamat Makan!











 




Gepost door Unknown op 03:25 1 opmerking:
Dit e-mailen Dit bloggen!Delen via XDelen op FacebookDelen op Pinterest

zaterdag 27 juli 2013

Lemper

Lemper Ajam en Daging.


Mijn volgende uitdaging heb ik kunnen waar maken!
Oh, wat was het weer goed gelukt en lekker!!!
Natuurlijk kon ik dit niet zonder mijn kookmaatje Djassah, Thx Girl!
Alles bereiden geen probleem zo gepiept met zo hier en daar geregeld te proeven.
Maar het rollen van die lemper, wat een werk zeg..!
Gelukkig had Djassah nog een hele mooie sushi roller apparaat, 
je kunt er btw van alles mee rollen.
Bij ongeveer 30stuks was ik er wel een beetje klaar mee zeg maar.
Zonder dit apparaat had ik dit zeker niet gekund. 
Waar je deze kan kopen weet ik niet precies,
via internet zeker wel te vinden.
Hier een leuk filmpje van youtube, hoe het precies werkt.
PERFECT ROLL.


Ik heb het recept gebruikt wederom van Roys Recepten.
Het enige wat ik zelf heb toegevoegd is zout, 
dat vond ik zelf nog ontbreken.
Ieder zo zijn eigen smaak, je kunt er altijd je eigen creatie van maken natuurlijk.
Ik ga het dit keer niet uitwerken hoe ik het heb gedaan omdat ik zijn recept exact heb uitgewerkt.
Wel heb ik het klaarmaken van ketan (plakrijst) iets op een andere wijze klaargemaakt.
Helaas moest ik de ketan na de eerste keer klaarmaken weggooien!
Was aangebrand ging even sneller dan ik dacht; KNAK.
Zal het maar opbiechten, thuis gebruik ik een rijstkoker en dan gaat het allemaal vanzelf.
Ik bedoel ermee te zeggen; 
rijst erin, water toevoegen vingerdikte en aan klikken en hoeft er niet meer naar om te kijken.

Zo had ik het uitgevoerd, en zeker een aanrader om zo te maken als je geen ervaring in hebt;
500gram kleefrijst en 80gram santen (cocos blokjes) en 8dl (800ml) water.
1.) Eerst het water koken samen met de kleefrijst.
2.) Als het kookt, voeg mesuntje zout en de santen toe.
3.) Roer voorzichtig alles om. en laat de rijst ongeveer 10minuten gaar worden.
HOUD HET GOED IN DE GATEN!
4.) Vervolgens voeg je de kleefrijst in een stoompan en laat het 15a20min stomen.


XOXO
Gepost door Unknown op 10:51 2 opmerkingen:
Dit e-mailen Dit bloggen!Delen via XDelen op FacebookDelen op Pinterest
Labels: Lemper

woensdag 3 juli 2013

Vegetables

Vegetables :) Mmmm...


Even een tussendoortje op mijn bloq, niet Moluks/Indische, niet Hollands maar gewoon mezelf :)). Had eigenlijk nergens trek in, voor mijn vriend het gerecht van gister maar voor geschoteld ;). Zodat ik zelf iets lichts kon eten.  Als ik in mijn nachtdienst zit heb ik helemaal geen zin in zware gerechten zoals pasta/aardappelen/rijst/vlees. Dus ik heb mijn groenten maar bij elkaar geraapt! Lekker gesauteerd in olie met zout en knoflook. En gedresd met geraspte geitenkaas. Yummie!!

Wat ligt er nou op dat bord?
- Asperges
- Wortels
- Aubergine 
- Lenteui
- Champignons

Het is zeker het proberen waard! Eerst pan goed heet laten worden met olie en zout en knoflook. Daarna pas alle groenten in de pan. En sauteren maar!

Smakelijk
Gepost door Unknown op 21:22 Geen opmerkingen:
Dit e-mailen Dit bloggen!Delen via XDelen op FacebookDelen op Pinterest
Labels: Vegetables

dinsdag 2 juli 2013

Bami met Smoor

Bami met smoor

Mmmmmm......en Kroepoek selfmade!

Ze zeggen liefde gaat door de maag van een man.
Nou ik kan jullie vertellen 'That is!'
Mijn man komt gouw thuis als Bami weer het menu is van de dag. :)

Je kan Bami zo maken als je zelf wilt.
Alle groenten die jij lekker vind.
Ik noem mijn bami vanzelfsprekend Belanda-Bami,
omdat ik steeds meer groenten erbij ga voegen.

Dit keer viel het mee:
- boemboe van schoonmoeder.
- ketchap zoet.
- prei
- lenteuit
- zoete paprika.

Wat maakt deze bami toch zo lekker?
Dat is toch de boemboe van schoonmoeders.
Wel kun je er zelf ook van alles toevoegen kwa kruiden wat je lekker vind.
Zoals Laos of gember, knoflook ect...
En voor de smoor, ben ik niet echt creatief geweest nogmaals.
Heb weer het recept gebruikt waarvan ik het inhoud voor de bapao broodjes heb gebruikt. :)
Ik heb weer heerlijk gegeten...

Selamat makan!
Gepost door Unknown op 12:55 Geen opmerkingen:
Dit e-mailen Dit bloggen!Delen via XDelen op FacebookDelen op Pinterest
Labels: Bami met smoor

dinsdag 25 juni 2013

Garnalen Salade

Garnalen Salade Belanda! :)

Even tussendoor:


Ken je dat, geen zin in koken en ook nog niks in huis hebben (of toch wel?!)
En eigenlijk ook nergens trek in hebben, en dan ook nog geen rekening met iemand hoeven te houden.
Als ik alleen thuis ben, eet ik echt alles.
En ben dan meestal ook wel creatief, geen druk of 'HIJ of ZIJ' het wel lekker vind?!
tja die druk zal altijd wel blijven, om voor een ander te moeten koken.
Wel begin ik het steeds leuker te vinden om te koken en al helemaal als je die gene ziet SMULLEN!
Wat kon ik nog vinden in huis?
- mini garnalen (diepvries)
- broccoli
- spinazie
- eieren
- ui
- knoflook
- cashewnootjes 
- gottage cheese
- naturel slasaus
- Oja veldsla

Of ik wist dat dit zal smaken?! NOPE!
Ik zal jullie alvast verklappen, dat het super lekker was!! :)) 

Eerst had ik de veldsla gemengd met gottage cheese en slasaus en cashewnootjes.
Ondertussen ben ik begonnen met de broccoli te wokken
samen met een uitje en knoflook in een beetje olie.
De garnalen had ik even apart gebakken met zout en peper, even later toegevoegd bij de rest.
Als laatste heb ik de spinazie erbij gedaan en heel eventjes voorzichtig mee gebakken.
 Uiteindelijk alles bij elkaar gedaan,
nog even alles door elkaar mengen en afgemaakt met een gekookt eitje.

Eetsmakelijk!


Gepost door Unknown op 11:03 1 opmerking:
Dit e-mailen Dit bloggen!Delen via XDelen op FacebookDelen op Pinterest
Labels: Garnalen salade

zondag 16 juni 2013

Coming soon Lemper


CoMinG SOON!!
LEMPER.

Lemper Ayam
Deze foto is niet zelf genomen maar van Samakita.nl


Hij lijkt mij weer een uitdaging om het zo mooi en natuurlijk lekker mogelijk te maken.
Er waren meer dan genoeg recepten te vinden op internet!
Het Lemper recept dat ik heb gekozen is van Janneke's recepten, eigenlijk van Djamy Latuheru. ;)

Waarom, deze?!
Misschien omdat in dit recept heel veel soorten kruiden zit, wat mij aantrok? :P
En het lijkt mij leuk om dit recept op te frissen en meer uit te breiden in mijn Bloq.
Nog even nadenken of ik het ga klaarmaken met Kip of Gehakt?

tot snel!

Gepost door Unknown op 19:14 Geen opmerkingen:
Dit e-mailen Dit bloggen!Delen via XDelen op FacebookDelen op Pinterest
Labels: Coomin Soon Lemper

vrijdag 14 juni 2013

Daging Smoor ( Gestoofd rundvlees )

Daging Smoor,
met een salade van spinazie met cashew noten en cottage cheese en als dressing een naturelle slasaus.


Vandaag heb ik een heerlijke gestoofde rundervlees klaargemaakt,
die ik al eerder had gebruikt bij mijn vulling broodje bapao.
Kijk daar even naar, mijn eerste uitdaging en beleving waar ik wel een beetje trots op ben.
Daarnaast een simpele maar frisse Salade van spinazie klaar gemaakt van Okokorecepten.
Alleen heb ik de feta vervangen door cottage cheese, leek mij toch even wat frisser.

 


Gepost door Unknown op 11:18 Geen opmerkingen:
Dit e-mailen Dit bloggen!Delen via XDelen op FacebookDelen op Pinterest
Labels: Daging smoor ( gestoofd rundervlees )

donderdag 13 juni 2013

Spekkoek

Spekkoek



Kon het niet laten om het gelijk nog een keer te proberen! :) Ik kan zeggen er zit zeker vooruitgang in. Ja ik weet het moet met donker eindigen.. Dan zag hij er nog mooier uit! Maar ik zat wel weer krap met de hoeveelheden van Lonny. Dus volgende keer meer beslag maken en hij word nog mooier! De smaak was naar mijn mening TOP! Hij moet nog even geproefd worden door een prof. :) Maar dat moet goed komen, tenslotte voor de tweede keer!!!

Dit keer had ik licht bruine bastard  suiker gebruikt. En een springvorm kleiner van 22cm. Elke laag was ongeveer 2 min en 50sec onder de gril. :)) en de springvorm hoog in de oven geplaatst!

Nog eens de Ingredienten onder elkaar --> KLIK HIER!!!

Ook dit keer heb ik het niet alleen gedaan. Dit is natuurlijk ook gelukt met dank aan mijn schoonzus Djassah.

Dankje wel!! XOXO

P.s; het is super lekker met kaneelijs! ;)
Gepost door Unknown op 08:07 2 opmerkingen:
Dit e-mailen Dit bloggen!Delen via XDelen op FacebookDelen op Pinterest
Labels: Spekkoek

maandag 10 juni 2013

Spekkoek mislukt

Spekkoek, Mislukt super Balen!
Volgende poging komt zeker snel. ;)
Eigenlijk wou ik dit niet op mijn bloq plaatsen, want schaamde mij wel een beetje. hihi Maar niet alles kan perfect zijn! En daar is een bloq tenslotte voor, niet?! Dus hier beneden toch mijn plat uitgeslagen van 12 lagen spekkoek. Mijn vriend heeft een poging gedaan om te proeven, helaas! :p


Ik zal toch even vertellen welke stappen ik had gedaan. De ingrediënten heb ik al eerder laten zien. Dus dat zal ik niet nogmaals herhalen. Wat trouwens grappig was, ik kwam nog velen YouTube filmpjes tegen waarbij ze een poging deden tot het maken van spekkoek. En waarbij het velen ook niet was gelukt, duss ben niet de enige! Ik ben er nog niet helemaal uit. Maar heb elke stap gefotografeerd dus wie weet komen jullie er achter? ;)) Wat ik wel weet is dat ik de verkeerde suiker had gebruikt. Ik had hiervoor donker bruine bastard suiker gebruikt, maar dit moest licht bruine zijn. Het smaakte overigens ook echt niet lekker, of ik op boter zat te kouwen en met een overheersende kruiden erdoor. Mmmm...

Stap 1:
Split de eidooiers en eigeel.


Stap 2:
Meng de boter en suiker tot een smeuïg massa min 10min!


Stap 3:
Voeg een voor een de eidooiers toe. En blijf met een spatel mengen.


Stap 4:
Zeef de meel en voeg het erbij en blijf goed roeren.


Stap 5:
Mix het eigeel tot een dik en wit romig stevig beslag.


Stap 6:
Voeg het witte massa eigeel bij de rest, en blijf het goed roeren.


Stap 7:
Voeg 1/3 deel van het mengsel in een ander kom. En doe in het minste deel alle  4 de kruiden.



Stap 8:
De deeg vorm in boteren, en laag voor laag smeren. Volgens Lonny begin je met de lichte kleur. Waarom? Geen idee, misschien kan iemand van jullie mij dat vertellen? De eerste laag doe je met oven, en vanaf de tweede laag op gril. Elke laag +- 3a4minuten.



Het houd je even bezig, en geeft lekker een rommel in de keuken. Je moet het even door hebben. Ik denk zelf dat ik niet voldoende gemixt heb. Dit moet je eigenlijk doen als je meerdere maakt voor speciale gelegenheden. Ook hiermee oefening baart kunst! En zal zeker blijven oefenen.. Hihi
Gepost door Unknown op 11:40 1 opmerking:
Dit e-mailen Dit bloggen!Delen via XDelen op FacebookDelen op Pinterest
Labels: Spekkoek mislukt

zondag 9 juni 2013

Avondje eten

Avondje gegeten bij Henk en Quita.


Ik kon het niet laten om dit even te delen met jullie .. :)
- saté
- ikan atjar
- kip
- tahu petis
- terong
Heb heerlijk gegeten, bedankt Quit&Henk! Er komt een dag dat ik dit kan serveren als er vrienden of Fam. komen eten. :) 

Selamat Makan

Gepost door Unknown op 10:23 Geen opmerkingen:
Dit e-mailen Dit bloggen!Delen via XDelen op FacebookDelen op Pinterest
Oudere posts Homepage
Mobiele versie tonen
Abonneren op: Posts (Atom)
Topblogs met recepten

Follow Me

:

Bring it on!?
Mijn interesse in Indonesische/ Moluks eten is begonnen toen ik kennis maakten met de familie van mijn lieve vriend. Alles was bijna nieuw voor mij en wou alles natuurlijk proeven.. Ik raakten opgegeven moment toch wel nieuwschierig, hoe je de lekkere gerechten en bijgerechten moest maken. En aangezien ik nog niet zo een held ben in de keuken, houd ik een eigen kook dagboek bij.

Iedereen kan met mij mee doen en misschien wil jij JOUW recept met kookkunsten naar voren brengen?! Mail mij en ik post jou 'beleving' op mijn blog!! Meld je aan op mijn bloq en misschien lijd dit wel naar iets leuks!! :)

Blogarchief

  • ▼  2013 (31)
    • ▼  augustus (1)
      • Papeda
    • ►  juli (3)
    • ►  juni (8)
    • ►  mei (3)
    • ►  april (3)
    • ►  maart (13)

Zoeken in deze blog

Leuke blogs!

  • LINDEVROUWSWEB
  • ANNA LINDEMAN amsterdam
  • GewoonTaart
  • DoorEten

Translate

Volgers

Belanda-Kitchen. Thema Supercool. Mogelijk gemaakt door Blogger.